Behandelmogelijkheden

Onder dit kopje staan verschillende behandelmogelijkheden.

Triggerpointtherapie

Soms kunnen triggerpoints klachten veroorzaken. Triggerpoints liggen vast in het lichaam, dat betekent dat ze anatomisch gezien altijd op dezelfde plek tot uiting komen als men last krijgt van een triggerpoint. Iedere spier kan meerdere triggerpoints hebben. Dit zijn spierknopen, voelbaar als een strakke band of een verdikking in de spier. Behalve op de plek zelf, kunnen triggerpoints ook uitstralen naar andere gebieden van het lichaam of andere klachten veroorzaken zoals tintelingen.

Bij Fysiotherapie Keep on Moving behandelen we triggerpoints door middel van druk met de duimen op deze punten. Hierdoor kan ik goed voelen wat er gebeurd. Tijdens de massage verbetert de doorbloeding waardoor de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden.

Manuele therapie (kraken, mobiliseren)

Indien we na de screening/intake hebben besloten dat manuele therapie een optie is kan er gebruik worden gemaakt van manipulaties (kraken) van een gewricht of van mobilisaties (bewegen in het gewricht). Het effect van een manipulatie is vaak een snelle pijndemping, dat zorgt er vaak voor dat je weer beter kunt bewegen. Een mobilisatie kan ingezet worden om pijn te dempen of om je bewegingsvrijheid te vergroten.

Het is afhankelijk van je klachten welke technieken ingezet kunnen worden.

Oefentherapie

Oefeningen kunnen verschillende doelen hebben. Doelen kunnen zijn het versterken van de spieren, het verlengen van de spieren, een gewricht ‘los’ maken etc. Bij bijna alle klachten krijgt u wel oefeningen mee, sommige behandelingen bestaan zelfs voornamelijk uit oefentherapie (zoals bij artrose van de knie). Als u thuis ook oefeningen moet doen, kunt u gebruik maken van de app PhysiApp, hierin ziet u precies de oefeningen die u moet doen en kunt u mij (beveiligd) vragen stellen.

Tapen

Soms tapen we een gewricht ter ondersteuning, een andere keer tapen we een spier ter ontspanning. Tape kan op verschillende manieren ingezet worden. Vrijwel altijd is het onderdeel van de behandeling en geen behandeling op zich.

Een uitzondering hierop is de hooikoortstape. Heel veel mensen blijken baat te hebben bij een specifieke manier van tapen op de rug, dit verlicht de hooikoortsklachten of zorgt ervoor dat de klachten helemaal verdwijnen gedurende het hooikoortsseizoen. Omdat hooikoorts in principe geen fysiotherapeutische indicatie is, mag dit niet via de verzekering. Hooikoortstape kost €10,00 per keer (vaak 2-3 keer nodig).